Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, mi az ózon és mi annak a célja. A cikk végén megismerheti, hogyan lehet észlelni az ózongázt annak hírhedt szaga révén.

Van egyáltalán szaga?

Az ózon egy természetes gáz, amelyet a Nap ultraibolya fénye termel. Minden molekula 3 oxigénatomból (O3) áll. Az ózon a légkör 2 rétegében fordul elő: a felső sztratoszférán és az alsó troposzférán. A légkörben az ózon pajzsként véd a nap UV sugarai ellen. A talaj szintjén (troposzféra) az ózon olyan légszennyező anyag, amely kémiai reakciókat vált ki más részecskékkel. Az ózon szó az ozein görög igeből származik, amely alapvetően „szagot” jelent. Még kis koncentráció esetén is képesek lennénk az ózon jellegzetes szagának felismerésére. Néhányan a szagot csípősnek írják le, mások klórosnak, egyesek fémesnek tartják. Egyes vélemények szerint az ózonnak enyhén megégett huzal szaga van, amely sajátos. Röviden: minél erősebb és élesebb az ózon szaga, és minél magasabb a koncentráció a levegőben, annál nagyobb az expozíció.

Az ózongenerátor egy veszélyes gép, amelyet ha otthonában használ, soha ne tartózkodjon a lakásban. Az ózonátor szándékosan ózongázt bocsát ki, így molekuláris szinten képes fertőtleníteni a mikroorganizmusokat, füstölni és szagot árasztani. Noha ez az elméletben működhet, sok alkalommal csak eltakarja a szagot. Sőt, ami még rosszabb, egy ózonnal teli helyiség marad utána, amely károsabb, mint az összes szennyező anyag. Ezenkívül az ózon elpárolgása 30 perctől 3-4 óráig tart, és ki kell ürítenie a helyiséget amíg dolgozik. Az ózongenerátorral kapcsolatos problémákat egyetlen szövetségi ügynökség sem szabályozza. Ez ellentétes azokkal a gyártókkal, amelyek azt állítják, hogy az ő generátoruk biztonságos és kormányzati szerv által jóváhagyott. Nem érdemes kockáztatni magát és családja egészségét. Az ózon belélegzése ózonos fertőtlenítés során még kis koncentráció esetén is káros hatással lesz a légzőrendszerre.