Az ózongenerátor veszélyes eszköz lehet a laikusok számára, mivel az EPA többször is figyelmeztetett minket erről. Ebben a cikkben megtalálja az összes szükséges információt, például az ózonos fertőtlenítés témájáról, az ózon szétszóródásának idejéről stb.

Meddig működtessük a generátort?

Az ózongenerátor nem légtisztító, ezért otthon nem szabad használni. Durva szaga van és a tüdönkre káros ózon gázt termel. A legrosszabb, hogy az ózon reagál más kémiai anyagokkal, amelyek még mérgezőbb gázokat képesek előállítani. Az ózonkészülék beszerzése helyett vegye fontolóra egy hatékony HEPA légtisztító beszerzését is, amely az egészségre semmilyen mellékhatást nem gyakorol. Az ózon (O3) egy természetes gáz, amelyet a Nap UV fénye termel. A légkörben az ózonréteg pajzsként szolgál, amely csökkenti a nap ultraibolya sugarainak intenzitását. A csípős és színtelen gáz természetes módon fordul elő, gyakran zivatar villámcsapása eredményeként. A talaj szintjén az ózon egy légszennyező anyag, amely kémiai reakciókat vált ki más részecskékkel. Ez a világ második legerősebb sterilizálója, amelyet a penész, baktériumok, vírusok és szagok elpusztítására használnak.

Általában az ózongenerátornak a szoba méretétől függően legalább 3-10 órán keresztül működnie kell. Egy egész házban legalább 25-30 órás folyamatos működés kell a legtöbb szennyező anyag elpusztítására. Kerülje el a szobában tartózkodást a fertőtlenítés alatt vagy keressen szálláslehetőséget, amikor az ózongenerátor még aktív. Az ózon 30 perc és 4 óra között végzi el dolgát, amíg a harmadik oxigénatom szétesik és visszanyeri az oxigént. Alacsonyabb koncentráció esetén általában 30 perctől 1-2 óráig tart az ózon lebontása lélegezhető oxigénné. Magasabb koncentráció esetén 3-4 órába is beletelik, míg az ózon normál oxigénná bomlik. A biztonság elérése érdekében várjon legalább 4 órát, és csak az ózongenerátor leállítása után térjen vissza a helyiségbe.