Az ózon (O3) az oxigén egyik formája. Színtelen, jellegzetes illatú gáz, amely a Föld légkörének egy normális alkotóeleme.

Mi az ózon?

Az ózon természetes formájában az oxigénből termelődik, amikor elegendő ultraibolya (UV) sugárzás vagy elektromos kisülés fordul elő, például nagy tengerszint feletti magasságban vagy villámlás hatására. Az ilyen természeti események valószínűleg nem okoznak veszélyes koncentrációkat a talaj szintjén. A talajszint közelében található ózon nagy részét fotokémiai reakciók képezik, amelyekben nitrogén-oxidok és szénhidrogének vesznek részt. Egy munkahelyen az ózon potenciálisan az UV nyomtatás eredményeként jöhet létre, ahol az UV-t a tinták kikeményítéséhez (szárításához) használják vagy hegesztési tevékenységek során is. A levegőben az ózon biztonságos szintjének mérésére szolgáló mértékegység az egység/millió (PPM). Úgy, ahogy a százalék (%) százból jelenik meg, a milliónkénti részarány vagy a ppm pedig a millióból ered. Ez általában leírja az ózon koncentrációját a vízben, a talajban vagy a levegőben. Például 1 ppm ózonkoncentráció azt jelenti, hogy minden millió levegőrészecskéből 1-nek ózon-molekulája van.

Az egészséget érintő kockázatok csekélyek – és általában a tünetek a légutakat irritálják. A munkaadóknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy bizonyos esetekben nem megfelelő szellőzésű helyiségekben nagyobb ózonszintek is felhalmozódhatnak. Tapasztalataink eredményeként az ózongenerátorok gyártása 2 kategóriába sorolható. Először is: nagyon erős ózongépek, amelyek 0,2 PPM szint felett termelnek, és amelyek szintén elpusztítják az ózont a ciklus során. Az ózongenerátorok második kategóriáját, amelyet az ózontisztító szolgáltat, az úgynevezett “szagfenntartóknak” nevezünk, ahol az ózontermelés minimális és messze 0,2 PPM alatt van. Az ózonos fertőtlenítés bárhol és bármikor működhet, akár nyilvános területeken is.