Tudta, hogy az ózon nem csak otthonunk, irodánk fertőtlenítésére jó? Felhasználják orvosi célokra, kísérleteznek vele, és a tudomány szolgálatába állítják. Vegyük sorra, mi mindenre mennek vele hatásosan a gyógyászatban.

Ózonnal a tiszta ivóvízért

Az ózonból hirtelen, nagy mennyiségű oxigén képes felszabadulni, ezt nevezzük naszcensnek. Mivel roncsoló hatása igen erős, régóta használják fertőtlenítésre, többek között ivóvíztisztításra is alkalmas. Pontosan ez áll annak hátterében, hogy baktérium- és vírusölő hatása is van. Azaz, hogy az ózon szétválása után aktív oxigén keletkezik, ez pedig oxidáló hatást fejt ki. Így az ózon megtámadja a sejthártyát a baktériumoknál, mivel az oxidálódás a foszfolipidek és a lipoproteinek esetében is végbe megy.

Az ózon a gombák sejtjeinek növekedését is megakadályozza, lehetetlenné teszi, hogy sejtekhez kapcsolódjanak a vírusok, ezáltal szaporodjanak. Az aktív oxigén eloxidálja, tisztítja a testünket a vírusoktól, a szervezet pedig egészségeseket tesz a helyükre. Ha összetapadnak a vörösvérsejtek, az keringési betegségeket okozhat, de az ózon segítségével az összetapadás megszüntethető. Így helyre áll a vérkeringés és kevesebb idő alatt szívódik fel az oxigén is.

A HIV és az influenza ellensége

Az ózon kedvező hatással van a véredényekre, tisztítja azokat, ezenkívül oxidálja a felesleges lerakódásokat is. Élénkítőleg hat az oxigén anyagcseréjére, valamint stimulálóan a tisztításra, védekezésre szakosodott enzimekre. Aktivizálja az immunrendszerünket, növeli az interferonok termelését.

Az ózon fertőtlenítő hatását ma már rendkívül széles körben használják, mert elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat. Otthonunk, irodánk fertőtlenítésén kívül többek között alkalmazzák tályogra, kólibaktériumokra, pseudomonas fertőzésre. Mindegyikkel hatásosan veszi fel a harcot, de még a kolerával szemben is eredményesen használják. Erről talán még kevesebben hallottak, de a HIV és az A típusú influenza tüneteinek kezelésére is alkalmas. Az ózont minden felsorolt vírus és baktérium hatékony ellenszerének találták.