Az ózon kevesebb, mint két perc alatt elpusztítja a vírust 2 millió ppm koncentrációban, de nagyobb páratartalom mellett az ózon még gyorsabban hatásos lehet.

Az ózon természetes formában megtalálható a levegőben

Míg az ózon természetesen előfordul a levegőben, fertőzés elleni védekezéséhez magas ózonkoncentrációra van szükség, ezért ki kell zárni minden személyt az ózonnal megtisztított helyiségből. Az összes ózontisztító egységet úgy programozták, hogy egy meghatározott ideig gyors ózonkoncentrációt hozzon létre, amely után gyorsan és teljes mértékben elpusztítja az esetleges ózon maradványokat és átalakítja azokat oxigénné. Ezt a programozott ciklust követve a generátort könnyen át lehet vinni egy másik helyiségbe, ahol tisztításra lehet szükség. Az ózon fertőtlenítés egyszerű, hatékony, könnyen szabályozható tényezőtől függ, például a felhasznált mennyiségtől és a páratartalomtól.

Az ózon egy színtelen gáz, amely biztonságosan használható a megfelelő szaktudás mellett. A fertőtlenítést követően gyorsan felbomlik oxigénné 30–60 percen belül, így nem marad más kémiai melléktermék. Az ózonos fertőtlenítés lebonyolítását egy szakember képes csak megfelelően elvégezni, így nem ajánljuk laikusok számára. Átlagosan 30 percig tart egy ózon fertőtlenítés. Az ózon rendkívül nagy hatékonyságú szagtalanító, azzal a képességgel, hogy elpusztítja a vírusokat és baktériumokat bármilyen felületről vagy a levegőből. Nincs káros hatása az élelmiszerekre vagy a szövetekre. Az ózongenerátorok hatékonyan és gazdaságosan használhatók, nem igényelnek más vegyi anyagokat. Az oxigén olyan gázhalmaz állapotú vegyület, amely 2 atomot tartalmaz, és a belélegzett levegőnk csaknem 21%-ban van jelen. A fennmaradó rész, nitrogén, kisebb mennyiségű szén-dioxid és némi vízgőzből áll. Az ózon olyan gáz, amely akkor fordul elő, amikor az oxigént egy erős elektromos mezőnek teszik ki, és ez egy harmadik oxigénatomot eredményez. A virusokat és a baktriumokat hatékonyan semmisiti meg, bármilyen vegyszer vagy mellékanyag használata nélkül, ezért a környezetre sem káros az ózonos fertőtlenítés.