Mint azt Ön is tudja, az ózon a Föld légkörében természetes módon előforduló vegyület. Az ózon szervesen képződik napfény vagy villámlás révén. Ez akkor fordul elő, ha egy extra oxigénatomot adnak a levegőben lévő O2 molekulákhoz.

Mikor keletkezik az ózon?

A nedves ózont, folyékony ózonnak vagy O3-nak is nevezik. Ez akkor keletkezik, amikor az ózon az esőcseppekbe kerül. A nedves ózon instabil molekula, ami azt jelenti, hogy azonnal hasad és visszatér a vízhez és az oxigénhez. A tudomány a nedves ózon reprodukciója óta megtanulta, hogyan lehet az elektromos áramot szabályozni. A koncepciót 1785-ben Martinus van Marum, egy holland vegyész kezdeményezte. Martinus szokatlan szagot észlelt, miközben kísérletezett a víz feletti elektromos szikrával. Az eredményeket az elektromos reakcióknak tulajdonította be és nem vette észre, amit teremtett. 1840-ben, több mint 50 évvel később, Christian Friedrich Schönbein ózonként azonosította, amit korábban Martinus is elállított. A 19. században az ózon jelentős tisztítási és fertőtlenítési képességgel rendelkezett. A 20. század fordulójáig azonban nem kapott valódi jelentőséget. Leginkább vízkezelő üzemekben használták, a városi vízkészletek tisztításához.

A tisztítási eredmények annyira lenyűgözőek voltak, hogy később úszómedencék fertőtlenítésére és ételek, például húsok, gyümölcsök és zöldségek mosására használtak a nedves formáját. Ezek a folyamatok mind a mai napig használatban vannak. Az elmúlt században a jobb energiaforrások és technológiák fejlesztése meghaladta a várakozásokat és ezek az előrelépések lehetővé tették számunkra, hogy szignifikánsan kisebb és erősebb ózongenerátorokat hozzunk létre. 2008-ban nedves ózonrendszereket vezettek be Európában és Észak-Amerikában a professzionális tisztítóipar számára. 2016-ban a Green Seal elismerte, hogy ez a rendszer bizonyítottan zöldebb, egészségesebb tisztító- és fertőtlenítőszer. Úgy tűnik, ez volt az, amit a tisztítóipar várt. A Green Seal jóváhagyását követően a Tersano nevű vállalat nem pazarolta az időt és hamar bevezették az ózongenerátorokat a piacra, ami a mai napig is az ózonos fertőtlenítés kiemelkedő eszköze.